Aurinkoenergia talteen energiatehokkaasti

Näin keväällä, kevätauringon luodessa mukavasti lämmittäviä auringonsäteitään ja luonnon herätessä eloon pitkän talven jälkeen, on aika katsastaa, miten tätä luonnon omaa energiaa saisi parhaiten hyödynnettyä myös energiansäästömielessä. Auringonsäteet eivät pelkästään lämmitä,  vaan tuottavat myös energiaa ja se voidaan hyödyntää.  Ota siis aurinkoenergia talteen energiatehokkaasti omalta katolta tai pihamaalta aurinkosähköjärjestelmää käyttäen – luonto ja ympäristö kiittää.

 

Aurinkoenergia talteen – mistä ja miten?

Ensimmäinen askel kohti oman aurinkovoimalan perustamista on selvittää, miten se soveltuu omaan käyttöön. Aurinkosähköjärjestelmä on kustannustehokkain silloin, kun se on oikein mitoitettu ja tuotetun aurinkosähkön voi käyttää pääasiassa omiin tarpeisiin. Voit arvioida oman mitoituksen (kuinka monta paneelia mahdollisesti tarvitset) ja hyödyt alustavasti täällä Scanofficen sivuillaTarkemman mitoituksen saat ammattilaisen avulla eli ottaessasi yhteyttä esimerkiksi juuri meihin. Mitoituksen pohjalle tarvitsemme tiedon mm. vuosittaisesta sähkönkulutuksestasi.

Aurinkosähkön hinta on tullut viime vuosien aikana mukavasti alaspäin ja markkinoilta löytyy hyvinkin erihintaisia ja -laatuisia aurinkosähköjärjestelmiä. Vertailua on hyvä tehdä, ja vertaillessasi eri valmistajien aurinkopaneeleita tarkista aina, että kyseessä on luotettava valmistaja, paneelit on kunnolla testattu ja niille on annettu riittävän pitkä takuu. Erityisesti halvalla tuotetuissa aurinkopaneeleissa on havaittu vikoja ja niiden teho voi jäädä jopa 20 % alle valmistajan lupauksista. Katso lisää Tekniikka & Talous-lehdestä.

Verkkoon kytketty aurinkosähköjärjestelmä koostuu viidestä laitteesta, joita ovat: 1. aurinkopaneelisto, 2. invertteri eli vaihtosuuntaaja, 3. turvakytkin, 4. talon sähkökeskus ja 5. sähköverkko. Parhaimman lopputuloksen saat kun hankit järjestelmän luotettavalta myyjältä avaimet käteen-periaatteella eli saat kaikki aurinkosähköjärjestelmän osat ja asennukset saman katon alta. Aurinkovoimala on pitkäaikainen investointi, joten on tärkeää luottaa myös siihen että takanasi on myös pitkäaikainen toimija, jonka puoleen voi kääntyä oston ja asennuksen jälkeenkin. Meiltä Scanofficen valtuuttamana Aurinkoparterina saat luotettavasti ja takuuvarmasti toimivan järjestelmän sekä asennuspalvelut. Scanofficella korkea laatu testataan puoleettomilla testaajilla (katso lisää tästä) ja näin voidaan myöntää myös markkinoiden pisimmät takuuajat.

Kun sinulle on asennettu oikein mitoitettu aurinkosähköjärjestelmä, sen tuottamat tehot ja investoitu raha eivät mene hukkaan. Lue vielä Ylen artikkelista, miten aurinkosähkön kannattavuus paranee omakotitaloissa ja taloyhtiöissä.

Puhdasta ja tehokasta energiaa suoraan luonnosta

Nykypäivänä ympäristöystävällisyys on yksi tärkeimmistä arvoista myös energia-asioissa. Esimerkiksi ilmalämpöpumput ovat kehittyneet entistä ympäristöystävällisimmiksi uuden R32 kylmäaineen myötä ja aurinkoenergia on jo nimensä perusteella puhdasta luonnon energiaa. Kyseessä on siis aidosti uusiutuva energianlähde, jota ei voida kuluttaa loppuun ja jonka käyttäminen vähentää merkittävästi riippuvuutta uusiutumattomiin energianlähteisiin. Ota siis aurinkoenergia talteen, niin saat puhdasta ja tehokasta energiaa suoraan luonnosta.

Mutta miten aurinkosähköjärjestelmä on kannattava Suomessa, missä on kylmää ja harmaata suurimman osan vuodesta? Tämä kysymys on varmasti monien mielessä, kun mietitään aurinkosähkön investointikustannuksia ja kannattavuutta. Aurinkoenergian hyödyntäminen perustuu valon määrään ja toki suora auringonsäteily on paras, mutta myös hajasäteily jota syntyy mm. kevättalvella lumesta ja kesällä vesistöistä sekä myös pilvistä, on Suomessa merkittävässä roolissa säteilytehon vastaanottamisessa. Olennaista on myös, että paneelit on asennettu ja kohdennettu oikein.

Tiesitkö, että Suomessa valon ja aurinkoenergian määrä on varsinkin kesäaikana jopa suurempi kuin eteläisemmissä maissa? Toisin kuin voisi ajatella, kylmä ilma ei ole este aurinkosähkön käytölle, vaan itse asiassa juuri kylmyys saa paneelit toimimaan tehokkaammin. Tämä perustuu paneelin pinnalle muodostuvaan jännitteeseen, jonka myötä auringonsäteily ”imeytyy” paneeliin tehokkaammin kuin kuumalla säällä.

Kaiken kaikkiaan Suomi on aurinkoenergian hyötykäytön valossa ihanteellinen paikka aurinkoenergian käytölle. Suomessa auringon säteilyteho on etelässä keskimäärin noin  900 kWh jokaista neliömetriä kohden ja pohjoisessa noin 800 kWh, ja yksi kilowattitunti katolla tuottaa energiaa noin 800-900 kilowattituntia/vuosi. Energiantuotanto laskee kyllä pimeyden vuoksi, mutta se on silti n. 25 % koko vuoden potentiaalisesta tuotannosta. Potentiaalisin aika vuodesta aurinkosähkön tuotolle on maalis-syyskuussa.

Ja jos mietitään investointikustannuksia ja sitä kuinka kauan menee että investointi aurinkosähköjärjestelmään on maksanut itsensä takaisin, niin arvio on sähkön nykyhinnoilla laskettuna pientalojen aurinkosähköjärjestelmien kohdalla suunnilleen 10-15 vuotta. Nykyisten aurinkopaneelien käyttöikä puolestaan on vähintään 30 vuotta, joten aurinkosähkön pienvoimala tuottaa hyvin todennäköisesti vielä useamman vuoden ellei vuosikymmenien ajan ilmaista energiaa.

Mikäli aurinkosähköjärjestelmien hankkiminen on sinulla ajankohtaista, autamme mielellämme. Ota siis meihin yhteyttä, niin teemme oikeanlaisen mitoituksen puolestasi ja annamme tarjouksen sopivankokoisesta aurinkosähköjärjestelmästä ja kerromme miten saadaan otettua kaikki hyöty irti ja luonnosta syntyvä aurinkoenergia talteen. Voit tutustua aurinkosähköjärjestelmiin lisää myös täällä.

Aurinkoista kesänodotusta! 🙂