Ilmalämpöpumpun puhdistus säännöllisin väliajoin kannattaa

Ilmalämpöpumpun tehtävänä on kierrättää tehokkaasti sisäilmaa puhdistaen ja lämmittäen sitä. Tämä kierrätettävä ilma kulkeutuu suodattimien läpi ja suodatin kerää itseensä sisäilmassa leijuvan pölyn, pienhiukkaset ja epäpuhtaudet. Mitä useammin suodattimet ja liat sisäyksikön sisältä puhdistaa, sitä tehokkaammin ja hiljaisemmin lämpöpumppusi toimii. Ilmalämpöpumpun puhdistus säännöllisin väliajoin kannattaa, sillä säännöllisesti tehtynä se pitää ilmalämpöpumpun toimintakuntoisena ja tehokkaana pitkään. Puhdistamisen lisäksi suositellaan varsinaista ammattilaisen tekemää ilmalämpöpumpun huoltoa n. 3-5 vuoden välein ja tietenkin siinä tapauksessa, jos ongelmia ilmenee. Mieltä askarruttavissa kysymyksissä kannattaa aina kysyä ammattilaisen neuvoa.

Näin teet ilmalämpöpumpun sisäyksikön puhdistuksen

Suositellaan, että ilmalämpöpumpun puhdistus eli sisäyksikön suodattimien ja pintojen puhdistus pölystä ja liasta olisi hyvä tehdä muutaman viikon välein. Mikäli ilmalämpöpumppu ei ole käytössä aktiivisesti vaan esimerkiksi osan vuodesta, tällöin puhdistusväli voi olla pidempi. Kun sisäyksikön puhdistuksen ottaa osaksi siivousta kerran kuussa, tulee sen puhtaus tarkistettua ja tehtyä säännöllisesti.

Ensimmäinen vaihe sisäyksikön puhdistamisessa on sammuttaa virta kaukosäätimestä. Sen jälkeen avataan sisäyksikön etukansi reunoista nostaen ja laitetaan sisäreunoissa olevat pidikkeet paikoilleen, jotta kansi pysyy auki.

Mikäli karkeasuodattimissa on paljon näkyvää pölyä, kannattaa ne imuroida varovasti ennen irrottamista, sillä hienojakoinen pöly lähtee helposti leijumaan. Mikäli imurointi ei onnistu suoraan sisäyksikössä helposti, niin imuroinnin voi tehdä irrottamalla suodattimet yksi kerrallaan ja imuroida ne maassa. Imuroinnin sijaan karkeasuodattimien pöly lähtee myös esimerkiksi paineilmalla puhaltamalla. Sitkeämpi pöly, kuten keittiöstä leijuva rasvainen pöly, saattaa tarvita tehokkaampia keinoja kuten vettä ja pesuainetta lähteäkseen. Tällöin suodattimet voi pestä esimerkiksi suihkun alla pesuaineen kera. Varo kuitenkin käyttämästä mekaanista hankausta, jotta suodattimet eivät mene rikki. Pesun jälkeen huolehdi, että suodattimet ovat täysin kuivat ennen kuin laitat ne takaisin.

Myös Mitsubishi LN-mallisessa ilmalämpöpumpussa oleva sähkösuodatin eli plasmasuodatin on hyvä puhdistaa. Se sijaitsee oikeanpuoleisen kennoston yläreunassa ja lähtee pois nostamalla ja vetämällä. Voit imuroida tai puhaltaa sen varovasti pölyistä. Mikäli sisäyksikön kennosto näyttää likaiselta, on puhdistamiseen hyvä pyytää ammattilaisen apua.

Ammattilaisen tekemä ilmalämpöpumpun huolto

Vaikka ilmalämpöpumpun puhdistus onnistuu pääsääntöisesti itse tehden, on hyvä käyttää  myös ammattilaisen tarjoamaa huoltopalvelua. Meillä esimerkiksi ilmalämpöpumpun perushuolto maksaa n. 180 euroa ja se pitää sisällään ilmalämpöpumpun puhdistuksen ja visuaalisen tarkistuksen lisäksi mm. kylmäaineiden ja puhalluslämpötilan mittauksen, kondessiveden puhdistuksen ja ulkoyksikön kennoston puhdistuksen. Laajempi huolto sisältää mm. paineiden mittaukset, puhallinsiipien irroitukset ja pesut, kylmäaineiden lisäykset, ulkoyksikön kennon perusteelliset pesut ja puhdistukset tarvittaessa. Huollon hinta määräytyy tehtyjen toimenpiteiden mukaan.

Keväällä jäähdytyskauden alkaessa on hyvä varmistaa myös, että ilmalämpöpumpun sisäyksiköstä tuleva kondessivesi pääsee poistumaan turvallisesti kondessiletkua tai putkea pitkin ulos tai viemäriin. Ulkoyksikön puhdistustyöt on hyvä teettää ammattilaisella – tai ainakin kysyä ammattilaisen neuvoa, mikäli on yhtään epävarma asiasta. Konsultoimme mielellämme maksutta myös puhelimitse. Itse voi toki puhdistaa varovasti lehdet ja oksat ulkoyksiköstä ja sen ympäriltä. Puhdistaessasi ulkoyksikköä huolehdi, että kone on kytketty pois sähköverkosta/sammutettu turvakytkimestä. Älä käytä puhdistukseen metallisia tai teräviä työkaluja, äläkä koske ulkoyksikön kennoon.

Lue lisää ilmalämpöpumpun puhdistamisesta maahantuojamme Scanofficen sivuilta: Ilmalämpöpumpun puhdistus säännöllisin väliajoin pelastaa pumppusi – Scanoffice

Olisiko sinulla edessä ilmalämpöpumpun huolto tai haluatko lisää tietoa? Ota yhteyttä 0400184328 tai laita meille viestiä klikkaamalla tästä

Mistä tunnistaa parhaan ilmalämpöpumpun? → Paras ilmalämpöpumppu – mistä sen tuntee?